Darmowa dostawa
DARMOWA DOSTAWA JUŻ OD 299 ZŁOTYCH
Darmowa dostawa (DHL) już od 299,00 zł.
Skąd wziął się pomysł na samodzielne wędzenie wędlin w Zielonym Ogrodzie i czym się charakteryzuje?
Skąd wziął się pomysł na samodzielne wędzenie wędlin w Zielonym Ogrodzie i czym się charakteryzuje?

 Skąd wziął się pomysł na samodzielne wędzenie wędlin w Zielonym Ogrodzie i czym się charakteryzuje?

 

W sklepowych lodówkach znajdziemy pełen asortyment gotowych wyrobów wędliniarskich. Bogaty wybór i kuszące nazwy wyrobów zachęcają nas do zakupu pięknie i kolorowo opakowanych wędlin. Sięgając po gotowe wyroby nigdy do końca nie wiemy z czego składa się dany produkt i co w nim się znajduje. Czy smacznie nazwana „Szynka babuni” została wyprodukowana w naturalny sposób, bez użycia środków chemicznych i sztucznego dymu wędzarniczego? Bardzo często zdarza się, że wybierana przez nasz szynka czy kiełbasa jest sztucznie nasączana aromatem wędzarniczym lub wytwarzana z użyciem środków konserwujących. Chemiczne wędzenie jest dużo tańsze, zdecydowanie szybsze i łatwiejsze. Wędliny często przedstawiane są nam jako naturalne, ale niestety z naturą i tradycją nie mają nic wspólnego. Nie są również zdrowe i korzystne dla naszego organizmu.

Dlaczego warto sięgnąć po nasze naturalne wędliny, wędzonki, kiełbasy? Od samego początku naszej działalności najważniejszy dla nas jest smak, naturalne składniki i najwyższa jakość. Przy produkcji naszych wyrobów używamy jedynie naturalnych składników. Cenimy lokalne surowce i tylko z nich korzystamy. Najważniejszy dla nas jest krótki i w pełni naturalny skład. Do wędzenia naszych wyrobów w wędzarni używany naturalnego drewna olchowego. Nie dodajemy żadnych substancji chemicznych, środków konserwujących, sztucznych aromatów lub wzmacniaczy smaku.

Samodzielne wytwarzanie i wędzenie wędlin wydaje się czymś niezwykle trudnym i skomplikowanym. Tradycyjny proces wędzenia jest dość czasochłonny i wymagający specjalnego przygotowania, sprzętu oraz wiedzy i fachowości. Nie ma jednak nic lepszego od smaku samodzielnie uwędzonej kiełbasy lub szynki. Wędzenie to jedna z metod konserwacji żywności, która znana jest i praktykowana od wieków. Tradycyjne wędzenie zazwyczaj trwa kilka godzin, a samo przygotowanie mięsa kilka dni. Ważne jest zapewnienie odpowiedniej temperatury podczas wędzenia, dostosowanej do rodzaju konkretnego wyrobu. Wszystkie nasze wyroby wytwarzane są z mięsa, które pochodzi o lokalnego, ekologicznego dostawcy i charakteryzuje się najwyższą jakością. Przed wędzeniem większość naszych wyrobów jest peklowana w roztworze z niewielką ilością soli peklującej z wodą. Smak naszych wyrobów wydobywają i podkreślają specjalnie dobrane przyprawy, których mieszanki przygotowujemy bezpośrednio przez użyciem. Liść laurowy, pieprz czarny, czosnek, ziele angielskie, kolendra, majeranek, papryka, kminek… Bez tych przypraw nie wyobrażamy sobie smaku naszych wyrobów.

Cały proces naturalnego wędzenia zapewnia naszym wyrobom wyjątkowy aromat oraz kolor, które uzyskujemy poprzez wędzenie naturalnym drewnem. Użyte przyprawy podkreślają smak naszych wyrobów.
Poza wędlinami zachęcamy Państwa do spróbowania również innych wyrobów, które przygotowujemy w naszej wędzarni. Gorąco polecamy nasze wędzony sery (twarogi z przyprawami, mozzarelle, ser żółty) oraz wędzone ryby (pstrąga wędzonego, który pochodzi z lokalnego, ekologicznego gospodarstwa rybnego oraz łososia).

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi produktami! Zamów nasze wyroby już dziś!

 

 

Bestsellery
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl